Výsledky ankety za rok 2014

Výsledky ankety ZLATÉ KRÍDLA

V predvečer Medzinárodných leteckých dní SIAF 2014, v piatok 29. augusta 2014, sa Štátna opera v Banskej Bystrici zaplnila pilotmi, technikmi, leteckým personálom, výrobcami v leteckom priemysle, významnými odborníkmi z oblasti školstva, vedy a výskumu... Počas večera sa odovzdávalo ocenenie ZLATÉ KRÍDLA - Národná cena letectva Slovenskej republiky. Cieľom ankety je každý rok zviditeľňovať významné osobnosti, projekty, spoločnosti a inštitúcie slovenského leteckého života.

Športové letectvo Slovenskej republiky:  Marián Barus - sa počas viac ako 50 ročnej činnosti v letectve venuje najmä konštruovaniu a stavbe lietadiel. Je spoluatorom na stavbe 17 typov rôznych športových lietadiel, ktoré sa v praxi osvedčili a sú dodnes v prevádzke. "Nie som veľmi na rozprávanie, a hlavne o sebe, ja by som vám radšej postavil ďalšie lietadlo..."

Veda / Výskum / Vzdelávanie:  prof. Ing. Tobiáš Lazar DrSc.  Dosahoval celoživotné vynikajúce vedecké výsledky ktoré významným spôsobom prispeli k rozvoju leteckej techniky a bezpečnosti pri riadení leteckej prevádzky. "Letectvo neuznáva autority. Uznáva len tých, ktorí mu rozumejú. Rozumieť letectvu znamená mať osobnú disciplínu, riešiť problémy v prospech jeho bezpečnosti a jeho ďalšieho rozvoja."

Letecký priemysel Slovenskej republiky:  spoločnosť TOMARK, s. r. o., vývoj a výroba športových ultraľahkých lietadiel Viper SD-4. „Výroba leteckej techniky v strojárenskej výrobe má veľké postavenie. To postavenie je dané výnimočnosťou lietadiel, výnimočnosťou lietajúcich strojov. My sme si zobrali za cieľ vytvoriť novú tradíciu v tejto oblasti na Slovensku.  Zároveň je to aj môj splnený životný sen,“ Ing. Daniel Tomko, generálny riaditeľ TOMARK, s. r. o..

Letectvo silových zložiek Slovenskej republiky: Poskytovanie leteckých navigačných služieb na letisku Sliač Ministerstvom obrany Slovenskej republiky pre civilnú letovú prevádzku. Letecká základňa Sliač  - kpt. Ing. Jozef Bacula, špecialista leteckého výcviku: "Poskytovanie letových prevádzkových služieb na Letisku Sliač prostriedkami MO SR je ďalším krokom k tomu ako pomôcť civilnému obyvateľstvu SR spojiť tento kúsok, toto srdce, stred Slovenska  so svetom letecky. O čom svedčí aj to, že v roku 2013 sme poskytli svoje služby  prostredníctvom viac ako 7000 letov civilných lietadiel a Letisko Sliač využilo viac ako 24 000 pasažierov."

Civilné letectvo Slovenskej republiky: prof. Ing. Dušan Kevický CSc. Významný odborník a špičkový pedagóg v oblasti leteckej navigácie a letectva vôbec. „Svoj život som zapísal letectvu aj z toho dôvodu, že som sa rád pohyboval v kolektíve mladých ľudí. Mládež sa zgrupovala v aerokluboch, v ktorých sme získavali vedomosti ohľadne lietania a letectva vôbec.“

Sieň slávy, cena za celoživotné dielo:  plk. Ing. Ivan Bella – prvý slovenský kozmonaut, plukovník Armády SR, pridelenec obrany.

Exkluzívny partner

aero

Generálni partneri

SAAB

Hlavný mediálny partner

RTVs

Hlavní partneri

skoda
Bratislavský kraj

Partneri

lotn
kota
kota
Interway
Cirrus
Tomark
Joker
Shark
Oris