Ing. Vladimír Klein

Hlasuj

Ing. Vladimír Klein sa narodil 31.3 1958 v Nitre v rodine, v ktorej letectvo a lietanie ovplyvňovalo životy jeho predkov. Kleinov starý otec bol letecký mechanik a ovplyvnil zase život jeho otca, ktorý bol športovým pilotom v Aeroklube Nitra. Ten sa stal a aj je domovskou základňou, kde Vladimír Klein absolvoval svoje prvé lety na vetroňoch a neskôr na motorových lietadlách.

Po skončení Vysokej školy dopravy a spojov sa stal profesionálnym pilotom v podniku Slov-air, kde pôsobil od roku 1982 až do roku 1992. Z tohto obdobia v jeho zápisniku letov pribudli letové hodiny na lietadlách Z-37, An-2 a M-18.

V tomto období tiež získal kvalifikáciu ako letový inštruktor a popri zamestnaní pilota práškara, stále lietal aj v Aeroklube Nitra.

V roku 1993 pre firmu Pozemné staviteľstvo Nitra realizoval nákup lietadla Piper Seneca. Tento nákup znamenal vycestovanie do USA, prípravu lietadla a potom prelet lietadla z USA na Slovensko, vrátane 10 hodinového letu nad Atlantickým oceánom. Krátko po vykonaní preletu, spoločnosť Pozemné staviteľstvo, získala všetky oprávnenia na vykonávanie dopravných letov a v rámci podpory podnikateľskej činnosti bolo toto “aerotaxíkové” lietadlo využívané aj v Rusku a Kazachstane. Na tejto činnosti sa Klein podielal tak po stránke organizačnej, ako aj po letovej ako pilot.

Od roku 1996 začal lietať ako dopravný pilot a postupne mal príležitosť vykonávať lety na lietadlách B- 727, Tu-154, B737 verzie 200, 300,400 a 800 a tiež A320.

V tomto období pracoval ako pilot, veliteľ lietadla, inštruktor a examinátor v spoločnostiach AirSlovakia, Slovenské Aerolínie a Seagle Air. Vzostupy a pády týchto spoločností predznamenali ďalšiu etapu jeho života. V roku 2010 sa podieľal na založení leteckej spoločnosti AirExplore.

V tejto spoločnosti ako pilot a riaditeľ letového úseku prežíval krásne obdobie rastu spoločnosti od prevádzkovania prvého lietadla až k súčasným siedmim lietadlám.

Letecký život je aj životom tuláka, cestovateľa a pútnika. Počas toho obdobia mal možnosť vidieť ako žijú ľudia v Afganistane, Iraku, Nigérii,Tunise a Rwande. Tvrdí, že zážitky z takýchto krajín posúvajú do iných dimenzií a chápania hodnôt. "Zistíte, že svet ľudí nie je svetom porozumenia a spravodlivosti. Nemali by sme však strácať chuť a vôľu to zmeniť aspoň tým, že budeme vedieť nielen brať, ale aj dávať."

 Dokopy má nalietaných 18 900 letových hodín, z toho 4 850 hodín na malých lietadlách a 5 400 letových hodín ako letový inštruktor.

 

Exkluzívny partner

aero

Generálni partneri

SAAB

Hlavný mediálny partner

RTVs

Hlavní partneri

skoda
Bratislavský kraj

Partneri

lotn
kota
kota
Interway
Cirrus
Tomark
Joker
Shark
Oris